Home Wat doen wij Cerec Over ons Tarieven Spoed Filmpjes & brochures Veelgestelde vragen Contact Site in english

Inschrijven en een afspraak maken?

Inschrijven

Inschrijven en patiënt worden

1. Hoe schrijf ik mij bij Tandartsprakijk Minerva in?

Schrijf u eenvoudig online in via dit formulier. Binnen enkele dagen nemen we telefonisch contact met u op om een afspraak te maken.

2. Wat moet ik meenemen bij een inschrijving? ?

Het is wettelijk verplicht om naast een verzekeringsnummer ook uw burgerservicenummer (BSN) in het medische dossier op te nemen. Om dit te kunnen controleren vragen wij u naar uw legitimatie. Een geldig legitimatiebewijs is: paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.

3. Kan ik zomaar weg bij mijn huidige tandarts?

Ja, dat kan. Vergeet niet om uw dossier op te vragen bij uw huidige tandarts.

Spoed behandeling en tandheelkundige klachten

1. Wie kan ik bellen in de avond of in het weekend als ik pijn heb?

ls u buiten openingstijden een tandarts nodig heeft, belt u onze praktijk via 020 662 0385. U wordt dan doorverwezen naar de desbetreffende spoeddienst.

2. Wat kan ik doen als ik na de behandeling pijn heb in mijn mond?

Wacht een paar dagen af om te zien of de pijn aanhoudt. Vaak trekt de pijn na enkele dagen weg. In de tussentijd kunt u paracetamol gebruiken. Blijft de pijn of wordt de pijn juist erger? Neem dan contact met ons op.

3. Wat moet ik doen als het blijft bloeden na een getrokken kies?

Het eerste uur na de behandeling kan de wond nog een beetje bloeden. Spoel uw mond niet met water en spuug alleen het bloed uit. Spoelen en aanraken van de wond kan de bloeding juist weer doen toenemen. Als de wond blijft bloeden, pakt u een schoon gaasje en vouwt u deze tot een kleiner vierkant. Leg het gaasje op de wond en bijt stevig dicht op het gaasje. Hierdoor geeft u druk op de wond en zal de bloeding stoppen. Houd dit ongeveer 30 minuten vol. Blijft de wond na 30 minuten dichtbijten nog bloeden? Neem dan contact op met de praktijk.

4. Mijn tand is afgebroken. Wat nu?

Als er een stukje van uw tand is afgebroken, is het verstandig om een afspraak bij ons te maken. Als u geen last heeft van de afgebroken tand is dit echter geen spoedgeval.

5. Mijn tand is uitgeslagen. Wat nu?

Bij een uitgeslagen tand is het van belang om de tand snel te zoeken. Het wortelvlies dat op de wortel zit, droogt op als de tand te lang uit uw mond is. Een uitgedroogd wortelvlies zal de genezing vertragen. Plaats de tand onder de tong of in een glas melk. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de tandarts of spoeddienst.

6. Mijn tand zit los. Wat nu?

Neem contact met ons op voor een controle en eventuele behandeling.

7. Kunnen er röntgenfoto’s gemaakt worden als ik zwanger ben?

Wij maken liever geen röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap. Geef bij de tandarts duidelijk aan dat u zwanger bent. Dan zal de tandarts u verder informeren.

Kinderen

1. Wanneer moet mijn kind voor het eerst naar de tandarts?

Laat uw kind wennen aan een tandarts door hem mee te nemen als u zelf op controle gaat. Uw kind ziet wat een tandarts doet en hoe een tandartspraktijk eruitziet. Bij de eerste controle zal het kind het hierdoor minder erg vinden om mee te gaan naar de tandarts. Neem uw kind vanaf drie jaar mee voor de eerste controle.

2. Vanaf welke leeftijd moet mijn kind tandenpoetsen?

0 t/m 1 jaar: 1 keer per dag poetsen met peutertandpasta vanaf het doorbreken van de eerste tandjes
2 t/m 4 jaar: 2 keer per dag poetsen met peutertandpasta
5 jaar en ouder: 2 keer per dag poetsen met tandpasta voor volwassenen

3. Wanneer begint mijn kind met tanden wisselen?

De eerste nieuwe kiezen komen door wanneer uw kind 5 à 6 jaar oud is. Deze kiezen komen door achter de laatste kiezen van het melkgebit. Dit gebeurt vaak zonder dat u of uw kind het merkt, want er vallen geen melkkiezen uit bij het doorkomen van deze kiezen. Het wisselen van de rest van de tanden en kiezen valt wel op: bij het doorkomen van een nieuwe tand of kies valt er een melktand of –kies uit. Een kind is ongeveer 13 jaar wanneer alle tanden en kiezen gewisseld zijn.

4. Ik heb een slecht gebit. Krijgt mijn kind dat ook?

Nee, want een slecht gebit is niet erfelijk bepaald. Een slecht gebit heeft te maken met poetsgedrag, voeding, speeksel, mondademhaling en stand van de tanden en kiezen. Wij besteden veel aandacht aan de preventie van cariës bij kinderen, pubers en jong volwassenen.

Algemene vragen

1. Kunnen de tarieven verschillen per tandarts?

De tarieven vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

2. Wat wordt er vergoed van mijn verzekering?

De behandelingen (met uitzondering van kronen, bruggen en orthodontie) voor kinderen onder de 18 jaar worden door de basisverzekering vergoed. Het grootste deel van de zorg voor volwassenen valt niet in de basisverzekering. Als u een aanvullende verzekering hebt afgesloten, dan kunt u een vergoeding krijgen per behandeling. De verzekeraar bepaalt welke vergoedingen u krijgt. De ene verzekeraar vergoedt alle kosten tot een bepaald bedrag; de andere verzekeraar vergoedt een maximale vergoeding per behandeling. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.

3. Wat voor vulling krijg ik?

Voor het maken van vullingen gebruiken wij composiet en porselein. Porselein lijkt het meeste op uw eigen tanden en is het materiaal van eerste keus. Composiet is een gevuld kunstharsmateriaal dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren en helderheid.

4. Wat is een facing?

Een facing is een laagje porselein of composiet dat passend op een voortand gemaakt wordt.

Mondhygiëniste

1. Waarom moet ik naar de mondhygiëniste?

De mondhygiëniste reinigt het gebit en geeft tips over hoe u uw gebit het beste schoon houdt. Door een goede mondhygiëne worden vrijwel alle tandheelkundige problemen voorkomen, zoals een vervelende mondgeur, aanslag door koffie/thee/rook en tandvleesproblemen.

2. Waarom is gezond tandvlees belangrijk?

Gezond tandvlees zorgt voor een goede houvast van de tanden en kiezen in het kaakbot. Als het tandvlees ontstoken raakt, is de kans op parodontitis groot. Dit heeft als gevolg dat tanden en kiezen los komen te staan.

3. Ik heb bloedend tandvlees tijdens het stoken of flossen: is dit erg?

Bloedend tandvlees duidt op een ontsteking van het tandvlees. Het is verstandig om een afspraak met de mondhygiëniste te maken.

Staat uw vraag er niet tussen?

Neem dan contact op met Tandartspraktijk Minerva