Tjibbe Veenema is onze endodontoloog en hij heeft alle expertise en vooral geduld om een wortelkanaalbehandeling zo uit te voeren dat uw kies of tand nog heel lang zonder klachten kan blijven functioneren.

Wanneer u last heeft van gevoeligheid bij het drinken van warme en koude dranken of kauwen van voedsel, dan heeft u mogelijk last van een ontstoken wortelkanaal. Een ontstoken wortelkanaal herkent u aan hevige pijn die naar uw kaak of oor doortrekt. Als weefsel in uw tand of kies ontstoken is, kan een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk zijn.

Tanden en kiezen zijn opgedeeld in het zichtbare deel (de kroon) en het deel dat zich onder het tandvlees bevindt (de wortel). Het wortelkanaal zit binnenin de tand en loopt vanaf de onderkant van de tand tot halverwege de kroon. In het kanaal zijn levende zenuwcellen en kleine bloedvaten aanwezig, samen ook wel de ‘pulpa’ genoemd. Bij een wortelkanaalbehandeling wordt (een deel van) het ontstoken weefsel verwijderd en een kanaalvulling aangebracht.

Symptomen van een ontstoken wortelkanaal

Een tandzenuwontsteking kent een aantal stadia, die per persoon kunnen verschillen. Over het algemeen ervaart men in het eerste stadium gevoelige tanden bij het drinken en eten van warm en koud voedsel. In het tweede stadium van de ontsteking ervaart u pijn tijdens het kauwen en bijten. Ook voelt een tand soms pijnlijk aan als u met uw vinger op de tand tikt. Ten slotte kan de pijn soms uitstralen naar de kaak, het oor en de slaapstreek. Bel onze tandarts als u last heeft van deze klachten

Eerst doet de tandarts onderzoek en maakt hij röntgenfoto’s om te beoordelen wat de oorzaak van de klacht is en of een wortelkanaalbehandeling nodig is. Bij ontstoken zenuwweefsel is er vaak geen weg meer terug: de ontstoken pulpa geneest namelijk niet meer. Het bot aan de wortelpunt kan in een later stadium ook ontstoken raken. In dat geval is een wortelkanaalbehandeling vaak noodzakelijk.

Endodontologie in stappen

Na het verdoven wordt op het kauwvlak van de kies of aan de binnenkant van de tand een klein gaatje gemaakt om toegang te krijgen tot het wortelkanaal. Een rubberen lapje wordt over de tand of kies geplaatst om hygiënisch en veilig te kunnen werken.
Vervolgens gebruikt de tandarts verschillende vijltjes om het wortelkanaal wijder te maken.
Zodra het wortelkanaal wijd genoeg is, wordt het kanaal gereinigd en gedesinfecteerd. Bacteriën en ontstoken tandweefsel worden hierdoor verwijderd.
Nadat het kanaal is gereinigd, plaatst de tandarts een wortelkanaalvulling met cement in het kanaal.
Vervolgens wordt de kroon opgevuld met een witte vulling.

De tandarts-endodontoloog

In principe kan elke tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Soms heeft een wortelkanaal of tandletsel een specifieke specialistische behandeling nodig. De tandarts-endodontoloog is een speciale tandarts met extra training en een vervolgopleiding voor het behandelen van deze wortelkanalen en het tandletsel.

Bij Tandarts Minerva in Amsterdam Zuid werkt Tjibbe Veenema, tandarts-endodontoloog en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie. U kunt een afspraak voor consult met hem maken voor het onderzoeken van uw specifieke tandpijn of tandletsel. Samen wordt gekeken naar uw situatie en wordt de oorzaak onderzocht. Vervolgens stellen we een plan van aanpak op inclusief behandelalternatieven en kostenbegroting. Na dit consult maken we een afspraak voor de wortelkanaalbehandeling.

Spoedhulp bij acute pijnklachten

Bel bij spoed en acute pijn (buiten openingstijden) naar onze praktijk via 020 662 0385. Op het antwoordapparaat zult u horen op welk nummer de spoed tandarts bereikbaar is.

Maak een afspraak met Tandartspraktijk Minerva

Herkent u de symptomen van een wortelkanaalontsteking en wilt u een afspraak maken? Neem contact op met Tandartspraktijk Minerva in Amsterdam Zuid: